Co předchází tomu, než se zboží dostane k nám?

Co předchází tomu, než se zboží dostane k nám?

Často, když toto téma s vámi nakousnu, tak vás zaskočí odpověď. Představujete si, ze si listuji on-line katalogem, případně e-shopem výrobců a jen si naklikám, objednám a ono se mi to samo doručí, tak jak jsme v dnešním moderním světě zvyklí. Realita je ale trochu jinde…

Všechny produkty, které fyzicky mám u nás, mi prošly minimálně 5x rukama, v Maroku i u nás. V Maroku to pořád funguje trochu jinak, když Vám někde dají do ruky nějaký reklamní materiál, tak to už víte, ze jste v nóbl firmě, kde si taky hezky připlatíte. :) Pokud Vám někdo nabídne katalog, sofistikovanou obchodní nabídku, tak víte, ze výrobky překupuje a cena bude mnohonásobně vyšší. Takže pokud někde v uličkách souku uvidíte koberce, polštáře, keramiku, světla, vše dokonale naaranžované, nasbírejte tam inspiraci, potěšte oko a rychle utíkejte! To se týká Maroka, u nás najdete taky od každého trochu, ale od nás prosím neutíkejte. :) 

Spousta evropských prodejců využívá tzv. obchodních agentu, kteří produkty přímo v Maroku vybírají, nakupují, zabalí a pošlou. Od začátku jsem věděla, že tato cesta nebude pro mě, potřebuji prodejce/výrobce vidět, jak komunikuje (ikdyž mu nerozumím, z neverbální komunikace poznáte taky hodně), jaký je, jaké má produkty, osahat si je, ty produkty, ne prodejce. Chceme podporovat a nakupovat od lidí se srdíčkem na správném místě. U nás na fotkách vidíte jen mě a Adila, ve skutečnosti je v Maroku do procesu zapojená celá rodina i kamarádi a v Maroku nám se vším pomáhá cca 30 lidí, i přesto ze si sami děláme podstatnou část, bez nich by to nešlo a patří jim velký dík a pusa na dálku.

Pokud potřebujeme něco doplnit, tak se prostě musíme vydat do Maroka, tzn. koupit letenky, pronajmout auto, naštěstí v Marakéši máme byt, který nám ušetří alespoň za ubytování a hlavně máme prostor, kde zboží skladujeme než přijede dodávka, jinak fakt nevím, kde bychom to všechno skladovali a asi bychom nebyli schopni fungovat.

Naše pravidelné cesty do Maroka si většina lidí představí jako dovolenou, ve skutečnosti běháme jak šílení, z dílny do dílny, do toho naše šikovné řemeslníky pozveme na oběd, kávu, večeři a během toho jim vysvětlíme, ze jim rádi pomůžeme na jejich vysněné cestě do Evropy, ale že opravdu není o co stát a mají se v jejich rodné zemi opravdu hezky. Produkty si vyzvedneme, ne fakt nám nikdo nic nedoveze ani na adresu bytu, zaplatíme, pokud jsme už nezaplatili předtím, než vůbec začali vyrábět - ano vše v hotovosti, předem, jinak nehnou prstem, občas teda tím prstem nehnou ani když jim zaplatíte dopředu, to už je pak horší. Takže celkem riskujeme, termíny se v Maroku zásadně nedodržují a vše musíme platit dopředu cash. Už se nám několikrát stalo, že jsme hodiny strávili nad výběrem těch správných produktů, zaplatili zálohu, po pár dnech, kdy měla být objednávka připravená, jsme přijeli, dílna zavřená, chlápek nikde, telefon nebere, pohoda jazz.

Ach naše faktury se splatností, o těch si můžeme nechat zdát. 

Až si produkty vybereme, vyzvedneme, tak si je odvezeme, všechno skladujeme v našem bytě a na konci pobytu a na konci našich sil začne teprve zábava. BALENÍ….:) ano nikdo nám nedá nic do kartonů ani bublinkové folie, to vše čeká na nás. Mezi balením kufrů před odletem tak přeskakujeme kuchyňskou linku, sedačku a sprchový kout, celé 2kk je zaskládané a my začínáme hrát náš oblíbený tetris, aneb jak to co nejlépe zabalit, abychom ušetřili místo. To vám asi možná jednou i natočím, naše hádky ala proč já musím tahat ty těžký věci a Adilovo proč neumíš systematicky nic složit do sebe je scénář na marockou telenovelu. 

Pak už se jenom modlíme, aby se nás milý kamarád řidič dobře vyspal a přijel zboží naložit, moc nenadával, že se to vše do dodávky nevleze, pak máme společně nervy na italských hranicích, kde nám vždycky naúčtují takové poplatky, ze ani naše úřady nerozklíčovali, co to je za platbu, ale Itálii mám rada, takže to beru jako charitativní příspěvek na rozvoj krajiny a údržbu měst. Kdybychom totiž měli využívat služeb přepravních společností, tak věřím, že byste si u nás nekoupili ani misku na olivy, protože cena by musela být asi 5x vyšší jen kvůli dopravě. No a když vše dobře dopadne, tak ten pečlivě zabalený tetris zase v Brně rozbaluju a pokaždé nadávám, kdo to takto blbě a zbytečně pečlivě zabalil…Samozřejmě Adil, já jsem salámista, on je perfekcionista, jing jang. 

Tento článek je vlastně jenom sama stížnost, ale baví nás to, jinak bychom to nedělali. :) Toto je jenom krátké shrnutí, jak to funguje v praxi, což si opravdu mnoha z Vás nedokáže představit. A proto, moc děkujeme za každou objednávku, za každý nákup, kdy po všem tom vyčerpání, trablech, vidíme Vás, spokojené zákazníky, to pak člověk na všechno, co tomu předcházelo, rázem zapomene. :)

DĚKUJEME!

 

 

Foto napravo z přízemí domu, část zboží už se nám do bytu nevešla, tak jsme na pár dní museli zaplatit security, aby nám to ve vstupní hale pohlídal. 

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.