Zpracování kůže - koželužny ve Fesu

Zpracování kůže - koželužny ve Fesu

Kožené výrobky jsou pro Maroko velmi typické, kromě doplňků jako opasky, tašky, bundy, nebo třeba typické marocké boty babousche, Maroko proslavily především tradiční kožené ručně šité taburety, které najdete v designových katalozích po celém světě. 

Koželužny na výrobu a zpracování kůže jsou hlavní turistickou atrakcí ve městě Fes, já ale osobně nechápu proč. :-) Bez této aromatické návštěvy dílen bych se určitě obešla a to snesu fakt hodně, navíc jsem vyrostla na dědině, takže zabijačky a stahování z kůže pro mě nejsou nic neznámého. Ale ten smrad...ten strašný smrad..Když jsme po zdolání asi 100 schodů vyšli na střechu domu, odkud byl "krásný výhled", zvládla jsem se rozhlídnout, udělat jednu fotku, kterou můžete vidět v hlavičce článku a už jsem prchala zpět mezitím co Adil poslouchal výklad k procesům výroby. Obdivuji všechny dámy, které si v krásných barevných šatech jdou na toto místo fotit nejvíc lajkované fotky z celého Maroka, ani ty kádě, kde se kůže barví nejsou ve skutečnosti tak barevné, jak je zvládne photoshop vybravit. :-) Obecně jsem z města Fes nebyla nijak nadšená a tato exkurze (a kuskus s masem neznámého původu:)) mě utvrdil v tom, že už se tam nemám potřebu vrátit. To je ale můj subjektivní názor, spousta lidí a průvodců po Maroku na Fes nedá dopustit. Teď ale zpět k řemeslu..

Výroba kůže má v Maroku dlouhou tradici a od středověku se postup výroby prakticky nezměnil. Několikrát propraná a vysušená kůže se barví přírodně pomocí rostlin a minerálů a používají se zde 4 druhy kůže - kozí, velbloudí, ovčí nebo hovězí. Nejlepší jsou kozí a velbloudí (u nás najdete výhradně výrobky z kozí kůže - kdo nevěří, nechť si přijde k nám do showroomu přičuchnout.)

Kůže se první musí zbavit přebytečného tuku a masa, pak se perou v kádích, suší, poctivě, aby se zbavili zápachu. Poté je naloží na několik dní do kádí s danou přírodní barvou. A pro lesk je potírají olivovým olejem - což můžete udělat i s vaším koženým výrobkem doma, až po nějaké době ztratí lesk a šmrnc - v tomto případě je ale potřeba počítat s tím, že barva bude trochu tmavší než byla před naolejováním. 

Velkou výhodou marockých kožených výrobků je kvalita a cenová dostupnost. My se snažíme vždy vybírat jednotlivé kusy v poměru cena/kvalita - takže rozhodně nenakupujeme ty nejlevnější kousky, ale ani ty nejdražší prémiové kvality (které ale rádi necháme na přání vyrobit). 

Na konec krátce k městu Fes, je to jedno ze čtyř královských měst Maroka. Medina - stará část města je zapsaná na seznamu Unesco. V roce 859 zde byla založena univerzita al-Karaouine, která je považována za nejstarší univerzitu na světě. Fes je proslulý úzkými nekonečnými uličkami, ve kterých se lehce ztratíte, já jsem  teda ztracená byla a stejně tak pouliční pes, který si mě vyhlídl (a jelikož měsíc před naší cestou Adila v Maroku pokousal pouliční pes a musel pak dlouze řešit očkování proti vzteklině, tak jsem panikařila o to víc). Nakonec jsem na sebe zvládla strhnout pozornost zoufalým utíkáním a voláním "ježiši márjá", což bylo v tradičním městě chvilku před modlitbou velice na místě :) Takže Adil chvilku dělal, že mě nezná a pak s dalšími kolemjdoucími a se vším co bylo po ruce začali psa ode mě odhánět, všechno dobře dopadlo, zadek mi neukousl (pes, ne Adil a určitě se nám tento pes vrátil na talíř v tom kuskusu..já vím, je to nevhodné, ale je to marocká realita, se kterou vás chci seznámit a ne s tím, co si přečtete v bedekru.

Vyhněte se rádoby průvodcům, kteří vás na ulici zastaví a budou se vás snažit někam zavézt. I přes to, že je Fes turistické město, doporučuji zde zvýšenou opatrnost a ohleduplnost vůči místní kultuře. 

Když budete bloudit uličkami souku (trhu), na navigaci si zapněte Bou Inania Madrasa (jen tak náhodou vchod totiž neobjevíte). Madrasa arabsky znamená škola a je to bývalá, dnes už nevyužívaná škola. Vejdete dveřmi na krásné nádvoří zdobené dokonalými mozaikami, můžete se podívat i do patra, kde jsou bývalé pokoje pro studenty. Součástí areálu je i mešita s minaretem. Dostanete se tam za vstupné v přepočtu cca 50 Kč.

Dále za zmínku stojí slavné marocké "zlaté dveře" vstupní brána do Royal Palace, známý pod místním názvem Fes Palais Royal Dar El Makhzen. Za těmito dveřmi se nachází jedno z oficiálních sídel marockého krále. Je obehnaná vysokými zdmi a důkladně jej na každém rožku hlídají vojáci. Uvnitř byste našli mešitu, ubytování pro členy ochranky krále, knihovnu a královská rodina má také vlastní univerzitu, která se zde také nachází. Dovnitř se sice nepodíváte, takže se můžete jen krátce zastavit obkouknout tyto slavné dveře, i tak to za to ale stojí vidět na živo, protože na fotce jsou dveře krásné, na živo dokonalé. 

Pokud jedete do Fesu s vidinou nakupovat, věřte mi, že já jsem odjížděla s prázdnou, najdete zde pouze velmi oldschool kousky, nezajímavé, tradiční, zastaralé.. Pro designovější kousky vyrazíme do Marakéše, o kterém třeba příště..:-)

 

Boj Inania MadrasaMadrasaUvnitř Royal Paláce Fes

 Zlaté dveře Paláce

 

 

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.